Raw Pizza

Ingredienser:

Pizzabotten (OBS börja med denna senast samma morgon som den kväll du ska äta pizzan)

  • 2 dl Pumpakärnor
  • 2 dl Solroskärnor
  • 1 stor Gul lök
  • 1 msk Tamari (eller soja)
  • 1 tsk Oregano
  • 1 tsk Svartpeppar

Tomatssås

  • Krossade tomater
  • Färska örter (vi använde oregano och basilika)
  • En skvätt olivolja
  • En pressad vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

“Smält ost”

  • 2 dl blötlagda cashewnötter (minst 3 timmar)
  • ett par msk Bjäst
  • ett par msk Citronjuice
  • vatten (så mycket som behövs för önskad konsistens)
  • salt

Topping (valfri)

  • avokado
  • rödlök
  • ruccola
  • paprika
  • tomat
  • champinjoner

En av de första raw food rätterna som jag verkligen föll för var pizza! Det här receptet är utvecklat från Erica Palmcrantz, och jag lärde mig det under hennes utbildning Raw Educator. Till skillnad från en vanlig pizzadeg så är den här fylld av både nyttigheter och smak. Pizzabotten mixas och smaksätts, och torkas sedan i torkugnen på låg värme. På pizzan lägger vi en egengjord tomatsås med färska örter, färska grönsaker och en egen ost. Osten är smaksatt med bjäst som finns på hälsokostbutiker. Det är en näringsjäst som inte är raw, men vegan, och som ger en god ostsmak.

Receptet går fort att göra men för att få rätt konsistens och smak behöver det förberedas. Börja dagen innan med pizzabotten, blötläggning av nötterna och gör även gärna tomatsåsen dagen innan eftersom den blir godare om den får stå ett tag. Det här är alltså ingen rätt man börjar med 17.30 en hungrig tisdag, men däremot är den en rolig och jättegod bjudrätt när man vill göra det lilla extra. Receptet räcker till 2 portioner.

Börja med att köra fröna och kryddorna i en matberedare till ett mjöl. Tillsätt grovt hackad lök och kör till en deg. Tillsätt tamari och eventuellt lite vatten beroende på konsistens. Degen ska vara ganska blöt. Forma degen till en boll och tryck ut på ett bakplåtspapper till antingen en rund eller fyrkantig pizzaform, ca 3-5 mm hög. Låt torka i torkugn på 42 grader i 8 timmar, eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt. Om du använder vanlig ugn så håll koll så att pizzabotten inte blir för hård.

Häll de krossade tomaterna i en skål, klipp i färska örter, och salta och peppra. Låt stå och gotta till sig.

Mixa alla ingredienser till tomatsåsen i en blender till en helt slät konsistens. Smaka av och tillsätt det du tycker behövs.

Bred ut tomatsåsen på pizzabotten och lägg in i ugnen på låg värme medan du skär upp grönsakerna. Ta sedan ut pizzabotten och lägg på grönsaker fint och klicka ut osten. Servera direkt och njut!

//Malin

RÅVAROR FÖR RECEPTET